середу, 28 жовтня 2015 р.

Про що розкаже бібліотечна тиша
(пізнавальний квест для читачів 4-х класів)

          Перша половина робочого дня у гімназії «Сузіря» проходить у класах і кабінетах по-діловому,а на перервах – гамірно і весело.А друга? Після закінчення уроків гімназисти і вчителі поспішають додому, від’їджає з подвір’я автобус… В класах і довгих коридорах поселяється тиша.А як можна почувати себе в цей час серед величезної кількості книг у гімназійному БІЦі? Адже всі добре знають мудру загадку: «Не кущ, а з листочками, не сорочка, а зшита, не людина, а розмовляє».
          В один із навчальних днів надвечірньої пори випускники початкової школи(4-класи)зібралися разом з батьками, вчителями, щоб тихенько послухати, про що розповідають розумні книги бібліотечно-інформаційного центру.Розділившись на сім команд, вони відвідували різні «станції», щоб з цікавістю пізнати багато незвіданого та одержати пазли, з яких в кінці подорожі можна скласти зашифроване чарівне слово.
         На станції №1 читачів зустрічав поважний «казкар» - вчитель зарубіжної літератури Будім Олег Данилович.У царстві книг абонементу він розповів дітям казку з елементами театрального мистецтва.


      

       Станція №2 була розташована в читальному залі. На майстер-клас по створенню макету книги запрошувала вчитель математики,уміла майстриня Дибко Світлана.
        Станція №3 мала особливу назву «Жива книга», бо кожна людина може розповідати про свою долю, ніби перегортати сторінки ненадрукованого видання.Було що розповісти читачам про свої «книги» у Бондарєвої Наталі Вікторівни Та Кудіної Наталі Степанівни –вчителів-філологів.

        Станція №4 розмістилася серед найрозумніших книг-підручників. Символом цієї зупинки була мудра сова, яка поділилася з дітьми своїм світлом і теплом. Бібліотекар Білодід Любов Іванівна розповіла про життя-буття навчальних книг, показала як вони вміють посміхатися або сумувати. Девізом спілкування з читачами були слова: «Який я гарненький, коли я чистенький».


      
  Станція №5 називалася "Все починається в житті з малого". У того, хто багато читає, обов'язково іноді виникає бажання написати і свої твори. Таран Тетяна Григорівна розповіла дітям про книжечки, які були народжені авторами у шкільному віці. А сама тиша залу Слави надихнула кожного слухача мріяти, гарно вчитися і брати приклад з видатних випускників гімназії.
         
Станція №6 відрізнялася від усіх. На ній звучала музика, запрошуючи на танцювальну паузу. Хореограф Запорізької школи мистецтв №3 Борисова Катерина Миколаївна створювала відвідувачам гарний настрій і ділилася своїм позитивом.


         Станція №7 зібрала на своїй зупинці дорослих - батьків учнів. Вони мати змогу послухати поради класного керівника 5-А класу Глинянко Ірини Володимирівни про роль читання в сімейному вихованні, подивитись відеофільм про гімназійні будні 4-х класів, почитати журнали "Мир семьи", "Журнал для батьків" та психологічно налаштуватися на перехід дітей з 4-ого до 5-ого класу разом з класним керівником 11-А Короєд Оленою Іванівною.


        60-хвилинна подоріж довела і дітям і дорослим, що в наш час існує альтернатива пасивному відпочинку - тільки треба мати бажання для живого спілкування та інтелектуального розвитку.


        
      Фінальні акорди квесту зібрали всіх слухачів у спортивному залі для святкового флеш-мобу, одержання призів з "солодкої бібліотеки" та складання зашифрованих слів в одне речення: "Нам без книг ніяк не можна".












Немає коментарів:

Дописати коментар